Крехката икономика е изправена през “множество трудности”, включително постоянното напрежение на финансовите пазари, растящата безработица и проблемите, предизвикани от кризата с ипотечните кредити, въпреки агресивното редуциране на лихвените проценти, предприето от Федералния резерв и други стъпки в подкрепа на икономическата стабилност през последните години.
Това каза шефът на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанки в днешния си отчет пред американския Конгрес. В отчета си пред сенатската Комисия по банково дело той освен това предупреди, че растящите цени на енергията и храните засилват инфлационния риск. Ситуацията изправя Федералния резерв пред “значителни предизвикателства”, предупреди Бърнанки. Той прогнозира икономически ръст по-бавен от планирания до края на тази година, предимно заради продължаващата слабост на пазара на жилища, високите цени на енергията и затегнатия кредитен пазар. Инфлацията остава висока и е вероятно да се покачи още в близко време, оцени шефът на Федералния резерв.
През юни Резервът прекрати близо едногодишната си кампания за ограничаване на лихвите заради растящи опасения от инфлация, а предвижданията на икономистите са, че след срещата си на 5 август Федералният резерв ще остави лихвените проценти да се формират по собствената им воля, отбелязва АП. Признанието на Бърнанки идва само два дни след като Федералният резерв и финансовото министерство се притекоха за спасяването на кредитните гиганти на ипотечния пазар Fannie Mae и Freddie Maс, предлагайки им животоспасяващо финансиране. Двете компании притежават или гарантират над 5 трилиона долара във вид на ипотечни кредити, което е почти половината от целия ипотечен пазар в САЩ. Администрацията на Буш иска от Конгреса временно да увеличи кредитните линии за “Фани” и “Фреди” и да разреши на правителството да изкупи техните акции. Федералният резерв предложи на компаниите да изтеглят спешни заеми, припомня АП. /БЛИЦ