Шефът на британската разузнавателна служба МИ5 Андрю Паркър заяви, че през последните три години службите са пресекли 12 заговора на ислямски терористи. Действащ шеф на МИ5 за първи път в 107-годишната история на службата дава интервю за вестник, отбелязва "Гардиън".
Обяснявайки защо е решил да говори публично, Паркър казва: "Ние признаваме, че в променящия се свят ние също трябва да се променяме. Имаме отговорност да говорим за нашата работа и да я обясняваме."

Паркър коментира, че в момента във Великобритания има около 3000 ислямски екстремисти, готови да прибягнат към насилие. Това налага МИ5 да получава повече средства от бюджета и да увеличи персонала си от 4000 на 5000 души през следващите пет години.

Паркър отхвърля критиките срещу законопроекта за увеличаване на правомощията на разследващите органи, който ще бъде внесен в британския парламент тази седмица.

Припомняме, че по-рано днес Паркър заяви, че във време, в което вниманието до голяма степен се фокусира върху ислямския екстремизъм, расте заплахата от шпионска дейност на други страни, най-вече от Русия