Лотар Вилер, ръководителят на Германския институт “Роберт Кох”, който е част от германското министерство на здравеопазването, заяви, че пандемията на коронавируса ще бъде овладяна в чак края на тази година.

Според него в момента само мерки, насочени към ограничаване на социалните контакти, могат да намалят броя на заразените.

Вилер, цитиран от Ройтерс, отбеляза, че всички очакват връщане към нормалния живот, но това изисква значително намаляване на броя на новите случаи на COVID-19. “Няма друг начин“, отсече Вилер.

Германия ще постави коронавирус пандемията под контрол в края на годината, но нов, по-вирулентен щам на вируса увеличава риска от усложняване на ситуацията. Този коментар направи на пресконференция Лотар Вилер, председател на Институт "Роберт Кох", предаде "Ройтерс".

Вилер съобщи, че до момента в Германия има 16 случая с новия британски щам и четири случая с щама от ЮАР.

Всички случаи до момента са при хора, които са пътували в чужбина, добави той.
Според него това няма да са последните мутации, които ще видят, като има предвид и новия щам в Бразилия.

"Ние ще имаме още варианти...Следователно не пътувайте", призова Вилер.

По думите му 85% от леглата в интензивните отделения в болниците в 10 от 16-те германски провинции са заети от пациенти с коронавирус.

Експертът призова хората, на които им е предложена ваксинация срещу коронавируса да я приемат, за да се облекчи натискът върху болниците. Той предупреди, че хората трябва да продължат да спазват социална дистанция и правилата за хигиена.

"В края на годината ние ще поставим тази пандемия под контрол", смята той и допълни, че тогава ще има достатъчно ваксини за цялото население.