Русия започна планирането на Венера D, първият космически кораб, изпратен от Москва до Венера от съветските времена. Първоначално би планирано да бъде съвместна мисия с американската НАСА, вероятно ще бъде само руска мисия.

Научният директор на Руския институт за космически изследвания Лев Зелени обясни, че космическият кораб ще бъде изстрелян през 2029 г., ако всичко върви по план.

"Техническото проектиране на проекта започна", каза той след среща между Руската академия на науките и руската космическа агенция Роскосмос.

Руската програма за Венера трябва да включва три отделни мисии, а Венера-D ще бъде първата. Орбиталната станция ще изследва повърхността, атмосферата, вътрешната структура и плазмата, която заобикаля планетата.
Това трябва да бъде последвано от две следващи полета през 2031 и 2034 година. Последните трябва да върнат проби от атмосферата и почвата на планетата.

През септември Роскосмос обяви, че мисията ще бъде проведена като "независим национален проект без участието на международно сътрудничество", въпреки първоначалната готовност за включване на НАСА.

Последният път, когато Москва изучава подробно Венера, бе по време на съветската ера, когато безпилотният апарат Венера-7 става първият космически кораб, който се приземява на планетата и изпраща данни на Земята.
Миналата година директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин спорно нарече Венера „руска планета“, заявявайки, че само Съветският съюз е положил усилия да изследва втората планета от Слънцето.

„Страната ни беше първата и единствена на Венера. Нашето оборудване беше там и проведе проучване. Като цяло е ад", каза тогава Рогозин. „Мисията до Венера е част от правителствената програма за руско изследване на космоса за периода 2021-2030 г.“

Въпреки че е приоритет за Москва, Венера е относително маловажна за повечето космически държави. Макар да е подобна по размер на Земята, нейната атмосфера е 97 процента въглероден диоксид със средна температура от 464 градуса по Целзий, което е неблагоприятно за живота.

Превод: БЛИЦ