Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че не се е опитвал да влияе на президентските избори в САЩ с публикуването на хакнати имейли от предизборния щаб на Хилари Клинтън, предаде АП, цитиран от БТА.
В публикувано днес изявление Асандж отрече да се опитва да подкрепя кандидатката на Зелената партия на САЩ Джил Стайн или да отмъщава за хвърлянето в затвора на бившия анализатор от американското разузнаване Челси Манинг.

Манинг получи присъда от 35 години затвор за предаване на поверителни документи от правителството на САЩ на Уикилийкс. Асандж заяви, че Уикилийкс би публикувал и материали за кандидата на републиканците Доналд Тръмп, ако получи такива и сметне, че представляват новина, но по думите му досега Уикилийкс не е получил информация за кампаниите на Тръмп, Стайн или други кандидати, "който отговаря на обявените ни редакционни критерии".

Асандж също така отрече да е бил манипулиран от Русия при публикуването на касаещи Клинтън имейли.

"Когато не изричаше явни лъжи, лагерът на Клинтън препращаше към анонимни източници или неясни спекулативни изявления на разузнаването, за да внуши някакво подчинение на Русия. Лагерът на Клинтън бе неспособен да предостави доказателство за това по простата причина, че такова няма", заяви Асандж.