Немски учени са открили следи от пластмаса и опасни химикали в излесванията на урина на деца. Шокиращите изводи са от проучване на германската служба по околната среда и института „Роберт Кох“.

Изследването е проведено от 2013 до 2017 година, в урината на 97% до 100% от участниците на възраст между 3 и 17 години са открити остатъци от пластмаса.

Учени са изследвали детските организми за остатъци от 15 химически вещества. В урината на изследваните деца са открити следи от 11 от тях. В голямата си част това са омекотители на пластмаса.

"Изследването ни показва еднозначно, че с увеличаване на продукцията на пластмаса се повишава и съдържанието на химикали за обработката й в човешкия организъм", е заключението на учените.

Малките деца са най-засегнатите. Ефектът от тези химикали върху човешкия организъм все още не е напълно ясен. Високите стойности на PFOA (перфлороктанова киселина) обаче са повод за притеснение, смятат учените. При 20 на сто от участниците в тестовете тя е била над допустимата граница.

Киселината се използва при производството на непромокаеми дрехи. Обработеният с нея материал обаче не се разгражда. Киселината е отровна за човек и уврежда репродуктивните функциии. Ако попадне във водата, което се случва не рядко, тази киселина може да провокира ракови заболявания.