Позицията против излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде изразена с масов протест в Лондон днес. В Единбург работната сесия на шотландския парламент ще се открие в присъствието на кралица Елизабет Втора, в момент, когато надделяват призивите за нов референдум за незавимиост от британската корона.
Следващото лято може да се проведе референдумът за независимостта на Шотландия от Великобритания, прогнозира пред БНР Джон МакДоналд, който оглавява Шотландския глобален форум. Според него, ЕС иска да включва максимално много държави и евентуалната независимост на Шотландия вероятно би и отворила вратите към еврочленство:

„Аз самият не съм експерт по Европейския съюз, но ми се струва, че той иска да има колкото се може повече страни - членки. Освен това политиките, които се прилагат в Шотландия - например за възобновяемата енергия, са много близки до това, което европейските политици искат да реализират. Програмата на управляващите в Шотландия е много добре съобразена с европейските изисквания.  Затова казвам, че да - сега Европейският съюз казва, че не иска да преговаря с Шотландия, защото не сме самостоятелна държава, но съюзът се променя и проявява гъвкавост към ситуацията. 

Хората от различни страни вече също говорят за отделяне - какво ще кажете за Дания и Холандия например. Други пък правят сравнение с бившата Чехословакия. Това се използва от Стърджан и тя се опитва да убеди колкото се може повече хора в Брюксел. Мисля, че всъщност "слонът в стаята", който всички виждат, но не обелват и дума за него, се нарича Испания и възможността за отделяне на Каталуния. Честно казано, аз съм оптимист за бъдещия развой на събитията за Шотландия”, категоричен е МакДоналд. 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе и до увеличаване на вноските за останалите страни членки. Това коментира директорът на престижния икономически институт "Брюгел" Гунтрам Волф и допълни: 

„Великобритания внася доста голяма вноска в бюджета на Европейския съюз и излизането със сигурност ще доведе до намаляване на разходите от европейската хазна. Според мен, до свиване на разходите със сигурност ще се стигне. Допускам обаче, че може да има и увеличаване на вноските за останалите страни”. 

Волф беше категоричен, че единната валута във всички европейски страни няма да укрепи съюза:

„Мисля, че е грешка да се принуждават страните да се присъединят към еврозоната. Дори и да има някакви договори или споразумения, все пак приемането на еврото е доброволен акт. Трябва да се престане с тази илюзия, че присъединяването е задължително”, категоричен бе Волф.