С промяна в закона Швейцария иска да облекчи връщането на пари, внесени в швейцарски банки от безскрупулни диктатори. На тази тема е посветено следното експозе на австрийския вестник "Ди Пресе", предаде Дойче веле.
След 23 години швейцарското правителство деблокира банковата сметка на диктатора от Хаити Жан-Клод Дювалие, познат като „Бейби Док”. Около 4 милиона и 700 хиляди евро ще бъдат вложени в Хаити в инфраструктурни проекти. Така от 2001 година насам Швейцария е върнала на съответните държави над 1 милиард и 600 милиона долара, ограбени от безскрупулни диктатори.
Диктатори от цял свят предпочитат Швейцария.
Все още обаче милиони евро са скътани в шифровани банкови сметки в швейцарски банки, между които например 300 милиона долара на иракския диктатор Саддам Хюсейн. Диктатори от цял свят предпочитат да внасят пари в Швейцария, макар че от няколко години едно предписание спъва анонимността. Банките трябва да идентифицират своите клиенти, и то не само подставеното лице, но и истинския притежател, имащ контрол върху банковата сметка.
В случая с Дювалие вложител бе фиктивна фирма на една фондация в Лихтенщайн, основана от майката на „Бейби Док”. Най-често такива фондации са скривалище, където по правило става дума за пране на пари. „Откривате една фондация, чрез която след това се внасят пари в Швейцария”, пояснява Жан Треп, автор на книгата „Швейцарската връзка”. Други криминални вложители действително идват в банката през задния вход с куфар с пари.
Главозамайващи суми
По този начин между 1993 г. и 1997 г. нигерийският клан Абаха например изнася от Нигерия в Швейцария два милиарда долара. 500 милиона долара от тази сума Швейцария върна на Нигерия. Рекордът обаче държи Фердинанд Маркос, който от 1965 г. до 1986 г. тероризираше Филипините. Той изнесе в Швейцария 680 милиона долара. През 1987 година швейцарският Бундесрат блокира банковите сметки на Маркос и през 1998 г. преведе парите на филипинската национална банка.
Други фрапиращи случаи са президентът на Конго Мобуту, прехвърлил в Швейцария 6 милиона евро, шефът на разузнаването на Перу Владимиро Монтесинос, прехвърлил 75 милиона евро. В банковата сметка на диктатора на Либерия Чарлс Тейлър бяха намерени само 1 милион и 300 хиляди евро. Може само да се спекулира по това колко милиони и милиарди действително биват укривани в алпийския банков рай. Според преценките на инициативата "Акция финансово средище” укриваните суми са от порядъка на 250 милиарда долара. /БЛИЦ