Говорителят на руското правителство Дмитрий Песков е казал пред Фредерик Плейтген от Си Ен Ен, че руският президент Владимир Путин е „готов да преговаря“, като заявил, че кризата в Украйна е само част от опасенията за сигурността на Русия.

„Първо, президентът Путин винаги е настоявал за преговори и дипломация“, казва Песков.

„И всъщност той постави въпроса за гаранциите за сигурност на Руската федерация, а Украйна е само част от проблема. Тя е част от по-големия проблем с гаранциите за сигурност на Русия и президентът Путин е готов да преговаря“. 

 


По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров каза на Путин, че вижда „възможност“ за дипломатически диалог със Запада относно опасенията за сигурността на Русия и че препоръчва подобни усилия да продължат.Москва обяви, че изтегля част от военните си, които бяха струпани край границата с Украйна, съобщи BBC, като цитира руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

По-рано Русия предупреди, че ще "реагира", ако руски граждани започнат да бъдат убивани където и да било, включително в украинския бунтовнически регион Донбас, заяви руския пратеник в Европейския съюз Владимир Чижов.

"Няма да нахлуем в Украйна, ако не бъдем провокирани да го направим", каза Чижов. 

"Ако украинците започнат нападение срещу Русия, не бива да се учудвате, ако ние контраатакуваме. Или ако започнат откровено да убиват руски граждани - в Донбас или където и да било".

Подкрепяните от Москва бунтовници твърдят, че правителството в Киев подготвя офанзива срещу тях, докато Украйна казва, че Русия, която е събрала над 100 000 войници в близост до украинските граници, планира да нахлуе в съседката си.