Докато през 1970 година Италия беше на първо място в света по брой чужди туристи, то сега тя е на пето място, съобщи вестник „Кориере дела сера“, цитиран в ProntoSofia.
Преди Италия са Франция, Испания, Съединените щати и Китай. Според прогнозите на Световната туристическа организация, през 2020 година Италия ще отстъпи още две места в класацията, пропускайки пред себе си Великобритания и Хонконг.

В Италия туризмът произвежда 10 на сто от БВП на страната и осигурява работа на два милиона души. Годишният оборот на туризма е 90 милиарда евро.

В момента туризмът в градовете на изкуството, на морето и в планината отстъпва все повече пред т.нар. зелен или екологичен туризъм. Все повече в света привличат внимание зони като Патагония, Галапагос, Намибия, Нова Зеландия - за сметка на градовете на изкуството, с които Италия изобилства.

Италия е едва на 28-мо място в света по конкурентоспособност, а това, според експертите, е сред основните причини за спада в туризма. Експертите от World Economic Forum смятат, че италианските туристически структури не винаги са на висота.
/БЛИЦ