Последното силно заметресение - 5,4 по скалата на Рихтер, разтресло Калифорния на 29 юли, вся неистова паника в душите на обикновенните хора, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Лос Анджелис. Трусът бе усетен силно не само в Южна Калифорния, но и в съседния щат Невада.
По правило- най-скъпият щат на САЩ е разположен върху силноземетръсна зона, и почти всеки ден има слаби трусове, но последното яко люлеене напомни за грозящата ги опасност- зеещата цепнатина Свети Андреа. Ако тя се пропука още по-дълбоко, ще потопи Калифорния и съседния щат Невада под нивото на Тихия океан, така че Аризона и Небраска ще се окажат с излаз на вода.
Не е тайна, че след предишното по-силно заметресение - 4.6 по Рихтер на 9 август 2007 г. в 1:07 часа през нощта местно време, десетки холивудски звезди си купиха имоти в Европа, подплашени от мисълта за цепнатина Свети Андреа. Като доказателство най-красивата и богата двойка в сета Брад Пит и Анджелина Джоли роди децата си във Франция и си купи имение там неотдавна. С европейски имоти се сдобиха Джордж Клуни, Силвесър Сталоун и още куп знаменитости.

Въпросната цепнатина, която е система от пропуквания, започва от границата между Мексико и Сан Диего - Калифорния и стига на север до залива на Сан Франциско. Тя върви успоредно на границата между Калифорния и Невада, дълга повече от 1300 км и на места достига до 16 км. дълбочина. Появила се е на земната повърхност през 1971 г. при силното заметресение Сан Фернандо, а в недрата на земята работи от 3 млн. години.
"Въпросът не е дали, а кога Калифорния ще потъне в Океана!", вярва в трагичния край на слънчевия щат актьорът Кевин Рийд, който трескаво търси къща в Тексас и до края на 2008 г. възнамерява да се изнесе. Една от известните Жулиети в киното, пожелала анонимност, също стяга куфарите, подплашена от последното заметресение и евентуалните последици от него в близко бъдеще. "Паниката сред световноизвестните личности в Холивуд е голяма, но на този етап никой не дава изявления по този въпрос в медиите", отбелязва Кевин.
Много преди учените, въпросната опасност за Калифорния пръв предвижда известният американски гадател и лечител Едгар Кейси още в началото на миналия век. Изпадайки в транс (така предсказвал, а някой записвал думите му) той споменал, че следствие на серия от мощни заметресения Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего, Санта Барбара и други по-забележителни градове ще потънат в Океана, както преди 2 000 години е потънал древния град Александрия в Средиземно море, барабар с прочутите си библиотека и фар.
Американският Нострадамус - Едгар Кейси, починал през 1945 г., е направил много прогнози навремето, които през годините са се сбъдвали. Една от тях е, че повечето държави с излаз на морета и океани, ще започнат да страдат от водната стихия през 1998 г. Сещайте се за опостушителните цунамита. Голяма слава му носят и стотиците сбъднати пророчества, благодарение на умението му да открехва завесата за минали и предстоящи събития. Още в началото на ХХ век той говорел за бъдещото развитие на атомната енергия, за все още неоткритата планета Плутон, за телевизията, за ендокринните жлези, за лазерните лъчи, за аурата, документирано е, че е предсказал срива на пазара на акции през 1929 г., Втората световна война, изригването на вулкана Везувий през 1944 г. и на вулкана Етна през 1991 г., голямото земетресение в Турция и пр.
Въпреки това, много американци приемат реалната опасност като забавление, пренебрегвайки тревожните сухи факти. Холивуд възпя цепнатината и в игрален филм с доста подтискащ сценарии. Земетръсната зона на САЩ- Калифорния, е първенец по трусове почти всяка година - над 80 с магнитуд между 3.5 и 5.1 по скалата на Рихтер.
Мечтата на всички емигранти - запечатана още във филма "Треска за злато", е претърпяла 30 много силни труса, регистрирани от 1812 година насам. Досега жертвите са над 600 души за Калифорния и още 400 за останалите щати. Другите 3 земетръсни зони на САЩ са Хаваите, щата Монтана и Аляска.
Интересен е фактът - защо след като Калифорния всеки момент може да потъне, цените на имотите в Лос Анджелис са най-високите в цяла Америка и продължават да се крепят въпреките огромните проблеми с кредитите, които влачат америкаската икономика надолу през последните две години. Емигрантският поток продължава да задъхва 20- милионния мегаполис и предградията му. Къща - тип - барака и апартамент с 2 спалннички в краен квартал на Ел Ей започват от около 400 000 долара. В хубавите квартали бараките започват от 1 млн. долара нагоре.
Народът тегли непосилни кредити, мечтаейки за нов дом, без да се замисля, че досега всички пророчества на Едгар Кейси са се сбъднали. /БЛИЦ