Холандски протестанти се обявиха срещу поставянето на символи на ЕС на регистрационните табели на автомобилите. Активисти от Националния фонд за съхраняване на принципите на Реформацията в политиката смятат, че златните звезди на син фон отпращат към католическия култ към Дева Мария, който противоречи на строгите протестантски възгледи.
Фондът обединява членовете на най-старата в Холандия консервативна Реформистка партия, съобщава “Благовест-инфо”.
“Повечето хора не се замислят върху това, но знамето на ЕС е създадено от католик в чест на Мария”, заяви П. Х. оп*т Хоф, председател на протестантския фонд. По данни на холандската преса съдът в град Лиуварден е признал, че въпросът за регистрационните табели на колите засяга свободата на съвестта на протестантите. След това решение на съда от фонда са се обърнали към министъра на транспорта Камил Еурлингс с молба символът на ЕС да не се поставя на табелите на колите. Министърът е отказала да удовлетвори молбата им.
12-те звезди на синьо поле са приети за първи път като символ на Съвета на Европа през 1955 г., а 30 години по-късно стават официален символ на ЕС. Знамето на ЕС бива често сравнявано с католическите изображения на Божията майка, където тя е обкръжена от 12 златни звезди. Нещо повече, Съветът на Европа утвърди знамето със звездите на 8 декември 1955 г. в деня, когато Римокатолическата църква отбелязва празника на непорочното зачатие на Дева Мария, посочва Newsru.
Холандският депутат в Европейския парламент Тойне Бандерс обаче нарече нападките на консерваторите срещу символиката на ЕС възмутителни. “Тези 12 звезди са се използвали още в Древна Гърция, тоест дълго преди християнството”, заяви политикът. /БЛИЦ