Сингапур ще продава месо, "отгледано" в лабораторни условия
В процеса на производство не са използвани антибиотици
Сингапур даде разрешение на американския стартъп Eat Just да продава изработено в лабораторни условия пилешко месо. Това е първото одобрение в глобален мащаб за месо, което не идва от заклани животни. Цената му ще е като тази на първокласното добре познато пилешко месо, предлагано в ресторантите в страната, предава Reuters.
Нуждата и търсенето на заместители като тази се формира от опасения за здравето, хуманното отношение към животните, както и околната среда. Алтернативи на растителна основа се появяват на рафтовете на супермаркетите все по-често.
Така нареченото чисто или култивирано месо, което се отглежда от животински мускулни клетки в лаборатории, все още има доста високи производствени разходи.
Междувременно редица фирми в различни точки на света тестват лабораторно отглеждана риба, говеждо и пилешко месо. В процеса на производство на пилешкото месо не са използвани антибиотици. Въпросният стартъп планира да произвежда и заместител на яйца.
Сравнително малкият мащаб на производство на култивирано месо предполага обаче ползване на немалко енергия и следователно емисии на въглерод. С разширяване на мащабите производителите вярват, че тази тенденция ще се обърне.