В Италия се разрази полемика относно възможността за зачеване от човек в кома, съобщават италианските медии.
Скандалът е свързан с желанието на 40-годишна жена от северното италианско градче Виджевано да зачене от 35-годишния си съпруг, който е в кома. За да осъществи желанието си, жената се обърнала към лекарите с молба да вземат семенна течност от мъжа й и след това да направят изкуствено оплождане.
Този безпрецедентен случай в Италия предизвика бурни спорове. Почетният президент на Папската академия на живота Елио Сгреча се обяви против инициативата на жената, мотивирайки се, че за раждането на дете “е необходимо съгласието и на двамата родители”.
Лекарят Северино Антинори обаче, който е готов да извърши сложната процедура, заяви, че в желанието на жената няма нищо, което да противоречи на закона.
Коментирайки изказванията на представители на духовенството, които отричат възможността за зачеване от човек в кома, той каза: “Напълно непонятно е защо тези, които се обявяват за живота, отричат процедура, която ще доведе до раждане. Става дума за голям акт на любов, а не за насилие върху природата”.
Въпреки протестите процедурата по взимане на семенна течност от мъжа е била извършена в клиника в град Павиа с помощта на тънка игла. Професор Антинори съобщи, че след това спермата ще бъде отнесена в Рим, където ще се съхранява при температура от минус 197 градуса. Месец по-късно ще може да бъде извършено изкуственото оплождане, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ