Музеят д'Орсе в Париж се извини на жена, от която поискали да прикрие деколтето си за да влезе, след като посетителката огласява инцидента в "отворено писмо", което публикува в социалните мрежи, съобщава DW.

Когато застанах на входа на музея, дори нямах време да си подам билета-гледката на бюста ми шокира агент, отговарящ за контрола, пише тя в своя акаунт в Twitter (@jeavnne), който е споделен повече от 21 000 пъти.

Агентът се обръща с коментари „А, не, това не е възможно, това няма да стане“, пише жената, която публикува и снимка с въпросната рокля.

Според То, както се идентифицира в акаунта си, музейния служител й нарежда да се покрие със сако, за да влезе. "Чувствах се победена, принудена, засрамена, останах с впечатлението, че всички гледат бюста ми, а аз съм просто жена, която е „сексуализирана“ и иска да влезе в музея".

Накрая Жана приема да облече сако, за да влезе, защото й казват, че такива са „нормите“ и вече вътре забелязва, че много произведения представляват голи мъже и жени, като последните са „с малки гърди“, подчертава тя.

Съобщението не отнема много време, за да предизвика реакция от музея, също чрез социалната мрежа, като се извиняват с думите „Ние дълбоко съжаляваме за този инцидент и се извиняваме на засегнатото лице“.

Много потребители изразиха подкрепата си за младата жена през последните часове с различни послания и дори със снимки на известни картини, които се виждат в Орсе като „Закуска на тревата“ от Мане, на които гола жена се появява с двама мъже или в „Сътворението на света“ на Курбе, на която дори се вижда вагината на жена.

Инцидентът допълва скандал, възникнал през август, след като двама полицаи се обръщат към група жени на плажа в Сейнт Мари ле Мер и ги молят да сложат горнищата на банските си.

Тази полицейска акция породи отговор от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, който написа в Twitter, че е "неоснователен" фактът, че полицията регулира дрехите, които хората носят на плажа.

Свободата е ценно благо и е нормално администрацията да признае грешките си“, пише той, имайки предвид действията на агентите.

Според полицията , към служителите се обърнало семейство, което казало, че се чувстват неудобно от дамите по монокини, тъй като децата им били там и те попитали жените дали могат да се покрият.