Китай бе първата страна в света, която регистрира случай на коронавирус. Малко след това COVID-19 скова не само цялата страна, но и цвета.

След месеци борба с вируса Китай се похвали, че вирусът най-накрая е овладян и опасността от него отшумява. Именно заради това след месеци наложена карантина на китайците бим бе разрешено да напуснат домовете си и да се върнат към нормалния си начин на живот.

В социалните мрежи обаче се появиха доста притеснителни кадри, заради които мнозина скочиха срещу поведението на китайците и се притесниха, че заразата, тръгнала именно от Китай, може пак да се "възроди" и отново да помете целия свят.

Снимките и видеото, които подбудиха страховете на всички, са направени след първия ден от падането на общата карантина - на 4 април. Те са заснети в Националния парк Хуаншан, който се намира в провинция Анхуей.

Управниците на парка решили да пуснат вход свободен за всички, които пожелаят да разгледат природните забележителности.

Оказа се обаче, че китайците, които месеци наред стояха изолирани у дома и на които масово им се повтаряше (и не само на тях, а и в цял свят), че единствената доказана превенция срещу разпространението на коронавируса е спазването на социална дистанция (от минимум два метра) и избягването на директен допир с хора, сега се юрнаха на огромни групи да излизат и да се забавляват.

"Само в първия ден от падането на карантината и обявяването на свободен вход отчетохме над 20 000 туристи", заявиха със смесени чувства от природния парк Хуаншан.

От кадрите се вижда как десетки хиляди китайци (някои с маски на лицето) са се струпали плътно пред входа на природната забележителност.


"Луди ли са?; "Тези пак ще подпалят целия свят!"; "В моята страна още не можем да преборим китайския вирус, а те сега пак ще го подновят" - това са само малка част от гневните коментари на интернет потребителите, видели скандалните кадри от Китай.

Превод и редакция: БЛИЦ