Катарските магазини премахнаха френските стоки от рафтовете заради думите на френския президент Еманюел Макрон за исляма.

Един от магазините, които бойкотираха френски стоки, беше държавната верига Al Meera. Компанията заяви, че работи "с визия, която е в съответствие с нашата религия, нашите дългогодишни обичаи и традиции, за да служи на нашата страна, нашата вяра и да отговори на стремежите на нашите клиенти".

„Веднага изтеглихме от продажба всички френски продукти във всички клонове до допълнително известие“, добави веригата.

Рафтовете на столицата на Катар Доха, които преди това са били пълни с продукти от Франция, са празни. Започнаха да се пълнят със стоки от местни производители.

Ден преди това, на 24 октомври, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира изявлението на Макрон за исляма. Според него президентът на Франция демонстрира неподходящо отношение към милионите хора в страната му, които изповядват различна религия. Ердоган също посъветва френския си колега да лекува психично разстройство.

По-рано Макрон обяви борба срещу ислямския сепаратизъм във Франция и изрази необходимостта да се създаде, заедно с местния съвет на мюсюлманите, организация, която да спомогне за изграждането на "просветен ислям" в страната. Според него е необходимо „освобождаването на исляма във Франция от чуждо влияние и засилване на контрола върху финансирането на джамии“.

Изявлението на Макрон се появи след убийството на учителя по история Самюел Пати в предградията на Париж от Абдулахан Анзоров, московчанин от чеченски произход.

Престъпникът нападна учителя за това, че показва уроци на пророка Мохамед по време на урока за свободата на словото. Тогава той публикува снимка на отсечената глава на убития и се обърна към президента на Франция, заявявайки, че „екзекутира учителя, дръзнал да унижи пророка Мохамед“.