Властите в Република Северна Македония наредиха на трима служители на руското посолство да напуснат страната, съобщи Франс прес.

Посланикът на Руската федерация в Скопие Сергей Баздникин е бил привикан преди дни във външното  министерство в Скопие, където му обяснили, че според информация, получена от "компетентните институции", е била нарушена Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Затова трима служители на руската мисия са обявени за персона нон грата.

АФП припомня, че през март тази година от Скопие бяха изгонени петима руски дипломати, а месец по-късно - още шестима.

След руското нападение над Украйна миналата година Северна Македония се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.

Руският свещеник е предстоятел на Руската църква в София. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов в "Говори сега" на БНТ. По думите му въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност. Докато "малка Македония е установила това. 

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан (Змеев). 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук