А след 30 години ще бъде разработен и методът, с който ще може да доживеем и 1000 години, смята британският геронтолог Обри де Грей.
Учените ще създадат през следващите години нова технология, която ще може да спре стареене и да удължава живота с поне 30 години.

Очаква се пък само след още само 20 години да се появи и начин хората да живеят по 1000 години, като при това “самата терапия, на която ще трябва да се подлагаме, ще бъде напълно безплатна”, вярва работещият в Университета в Кеймбридж (Великобритания) геронтолог Обри де Грей, който ще бъде създателят на нов подход в борбата срещу стареенето, а именно инженерния метод.

"Вярвам, че можем да победим стареене в близко бъдеще. Има 50% шанс, че човекът, който ще бъде сред първите, които ще доживеят 150 години, сега е жив и е на около 60-годишна възраст”, заяви днес Де Грей по време на среща с журналисти в Москва, организирана от фондациите "Династия" и "Наука за удължаването на живота."

Де Грей ще остане в Русия до март 4, като възнамерява да се срещне с руски учени, да изнесе серия от публични лекции, както и да се обсъдят възможностите за съвместна работа с руските фондации. Той вярва, че първият човек, който ще доживее 1000 години, сега е на 20-годишна възраст.

Много геронтолози, в това число и Обри де Грей, твърдят, че в организма на човека въобще няма генетична програма за стареене и смърт. Процесът на стареенето - смятат те - е предизвикан само от клетъчни изменения, които, натрупвайки се, водят до летален изход. Ние обаче живеем в епоха на микробиологична революция.

Професор де Грей смята, че процесът на клетъчни мутации може да бъде спрян с помощта на най-новите биотехнологични разработки, способни регулярно, на всеки 10-15 години, да обновяват човешкия организъм и да превъртат стрелките на биологичния часовник обратно - до началото на броенето. По такъв начин, в бъдеще човек ще може редовно да обновява своето физическо състояние. /БЛИЦ