Британският актьор и бодибилдър Дейв Праус почина на 85-годишна възраст, съобщава от BBC. Той си е отишъл от този свят след кратко боледуване, уточняват близките на актьора.

Праус придоби огромна популярност, след като успя да вдъхне живот на един от най-популярните злодеи в историята на киното - Дарт Вейдър от оригиналната трилогия за „Междузвездни войни“.

Прауз получава ролята на Дарт Вейдър през 1977, тъй като зад гърба си има кариера на бодибилдър. Гласът обаче принадлежи на друг актьор - Джеймс Ърл Джоунс. Екипът на "Междузвездни войни" преценява, че западняшкият акцент на Дейв не е твърде подходящ за ролята на Лорда на ситите.

Това не пречи на Прауз да придобие световна слава именно с този си образ. Неговото присъствие на екрана е повече от впечатляващо, не само заради ръста му от 1,98 м. Сред близките му приятели са хора като Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо, известен с прякора "Невероятния Хълк".

Прауз е сред кандидатите за ролята на Супермен, но всъщност прави дебюта си в друг филм от франчайз - "Джеймс Бонд" от 1967 г., където играе създанието на Франкенщайн.

Джордж Лукас го забелязва след участието му като бодигард в класиката "Портокал с часовников механизъм".

Режисьорът обаче първоначално се колебае дали да наеме Прауз за ролята на Дарт Вейдър, или на Чубака. Актьорът сам настоява за ролята на Вейдът, защото по негови думи "хората винаги помнят лошите герои".

Преди да приеме участието си в "Междузвездни войни", Дейв не е особен фен на продукцията, но с напредването на снимките става сред най-запалените ѝ почитатели. В продължение на 40 години той посещава различни тематични конвенции и събирания.

В кариерата си на бодибилдър достига дори до сцената на Мистър Олимпия, което е своеобразно Световно първенство за културисти.