Новата година традиционно започва с най-добри намерения. Но два месеца по-късно от тях не е останало много. Нужна е трайна мотивация, посочва д-р Андреас Баум за Дойче веле. Той обяснява и как може да се приучи човек да се мотивира.
"Особено важна роля играе "възнаграждаващият" център в мозъка. Ако вършим нещо с удоволствие и с въодушевление, се освобождават вещества като допамин, които активизират "възнаграждаващия" център, в резултат на което непременно се чувстваме добре. Затова мотивационните стратегии, насочени към активизирането на този център, имат толкова голям успех", посочва германският експерт, като назовава конкретни примери.
Важно е да се обмислят алтернативите.
"Да вземем за пример следния случай - иска ви се да отслабнете, но същевременно ви се иска да си хапнете парче торта. В този случай ще помогне своевременното обмисляне на възможните алтернативи. Например ако си кажете: Ще се откажа сега от тортата, но пък ще ида довечера на кино. Което със сигурност ще е най-доброто решение за вашето тегло. Но така възнаграждаващият център ще бъде активизиран по същия начин."
А какво трябва да се направи, за да не остане ефимерно това алтернативно действие? Съветът на д-р Андреас Баум: "Важното е своевременно да се премислят стратегиите в ситуации, в които се изпитва колебание. И да не се казва, например, още при първата капка дъжд - не, днес няма да карам колело. Ако пък наистина се откажете от колелото заради дъжда, можете да отидете на басейн или да направите нещо друго, което доставя удоволствие.
Обръщайте внимание на успехите си.
Може и да се поскача на въже или да се поиграе тенис - всеки трябва да открие за себе си кое му подхожда най-много. Важното е да бъде направен план, който редовно да се спазва, така наистина има шанс за трайна промяна в поведението."
И още един съвет от д-р Баум: Мислете всеки ден за това, което ви се е получило както трябва. Така ще обърнете внимание на напредъка си и ще се възнаградите с нова мотивация и с добро настроение. /БЛИЦ