Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар на баската сепаратистка екстремистка организация ЕТА е арестуван във Френските Алпи, информират АП и Би Би Си. От 2002 г. властите издирват Хосе Урутикоечеа Бенгоечеа, познат като Хосу Тернера. Той е обвинен в престъпления срещу човечеството.

В съобщение министерството пояснява, че Гражданската гвардия на Испания и френските разузнавателни служби са арестували Тернера тази сутрин в Саланш - град с 16 000 души население в източната част на Френските Алпи.
Испанската прокуратура обвинява Тернера в атака с кола бомба пред казарми на гвардията през декември 1987 г., при която загиват 11 души, включително пет деца. От 1989 г. до 2000 г. лежа във френски и испански затвори.

ЕТА - Euskadi Ta Askatasuna или "Баско отечество и свобода" е баска организация, която се бори за независимост на Баския. Основана е през 1959 г. Тя е избила повече от 850 души по време на борбата си за независима държава в Северна Испания и Южна Франция.

Организацията спира огъня през 2011 г., предава оръжията си през 2017 г. и се саморазпуска през 2018 г. 
Политическият лидер на ЕТА е арестуван след 17-годишно бягство от властите.