САЩ не могат да посочат точната дата на "инвазията" в Украйна. Това заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред CNN в неделя.

Той не изключи, че ескалацията на напрежението около Украйна може да се случи "през ​​следващата седмица, преди края на Олимпийските игри". "Това може да се случи и след Олимпийските игри - продължи Съливан. - Освен това, смятаме, че Русия може да поеме по дипломатическия път."

В същото време помощникът на президента на САЩ заяви, че "военните операции могат да започнат много скоро", за което говорела "концентрацията и движението на силите на границата". „Това, което виждаме през последните десет дни, е натрупването и движението на руските сили (...) близо до границата с Украйна”, каза Съливан.

Съюзниците от НАТО са съгласни с констатациите на американското разузнаване, че Русия подготвя претекст за предполагаемо планирана инвазия в Украйна, каза още Съливан. "Имаме данни от разузнаването, че Русия активно планира това. И не само ние говорим за това. Това заявиха и нашите съюзници от НАТО. Те проучиха данните от разузнаването, направиха заключения за тяхната надеждност и стигнаха до същото заключение като нас - светът трябва да бъде подготвен Русия да създаде претекст и след това да започне война."
 
Преди два дни Съливан заяви: "Русия в момента има достатъчно сили, за да извърши голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне "във всеки един момент",.

Съливан, който говори на брифинг в Белия дом, без да даде конкретни доказателства, каза, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съветникът подчерта, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин може да нареди нахлуване преди края на зимните Олимпийски игри в Пекин и че е възможно много бързо нападение срещу украинската столица Киев.
 
След него  говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че министерството на отбраната на САЩ не може да потвърди съобщенията, че Русия възнамерява да нахлуе в Украйна в сряда.

"Не съм в състояние да потвърдя тези съобщения", каза Кърби в интервю за телевизия "Фокс нюз" и добави, че според САЩ "мащабни военни действия могат да започнат по всяко време".
 
От Кремъл заявиха, че това е истерия.


Министерството на външните работи на Русия обвини Запада в "безпрецедентна по мащабите и координацията си кампания, целяща "да се убеди световната общественост, че Руската федерация подготвя нахлуване на територията на Украйна".

"В същността си западните медии обслужват политическа поръчка на своите правителства, координирано тиражирайки недостоверна информация, участвайки в пълномащабна информационна война", пише още в текста. Публикувани са и примери за публикации в западните медии, "възпроизвеждащи фалшива информация за Русия" и "промотиране на тезата за предполагаемо предстоящо нахлуване" в Украйна.

За водещ източник са обвинени САЩ, следвани от Германия, Великобритания, Швейцария, Канада, Франция... Посочено е дори брюкселското издание EUobserver, определено като "издание на ЕС".
 
Министерството в Москва заяви, че властите и медиите на западните страни са в тайно споразумение, "за да ескалират изкуствено напрежение около Украйна" - включително за да отклонят вниманието от "собствената им агресия". В съобщението се подчертава, че това пренебрегва изявленията на руските власти за ангажимента им към дипломация и загрижеността на Кремъл от приближаването на западната военна инфраструктура до руските граници.

"Провокациите, дезинформацията и заплахите" са любим начин за западните страни да решават собствените си проблеми, написа снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в профила си в Telegram.

"Истерията на Белия дом е по-откровена от всякога. Англосаксонците имат нужда от война. На всяка цена", написа тя.
 
Захарова обяви, че "валякът на американската военно-политическа машина" е готов да прегази "живота на хората".

Според нея сега светът наблюдава как "милитаризмът и имперските амбиции се разкриват".