В словашкия град Хандлова бе извършен опит за убийство на ръководителя на правителството на републиката Роберт Фицо. Неизвестен мъж стреля няколко пъти по премиера, след като правителственият ръководител излезе да разговаря с хората в края на правителствена среща.

По последни данни Фицо е ранен в гърдите и корема. Спешно е откаран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица. Сега състоянието на министър-председателя на Словакия се оценява като тежко, въпреки че жизнените му функции са стабилизирани.

Лекарите казват, че следващите часове ще бъдат решаващи в борбата за живота на политика.

Борисов с гневни думи след стрелбата по Фицо

Междувременно в словашката преса се появиха първите неофициални съобщения за самоличността на стрелеца и мъжа, задържан на място.

Те пишат, че това е доста известен 71-годишен писател в страната и поддръжник на опозиционната радикална лява партия Прогресивна Словакия Юрай Чинтула.

По-рано словашки медии съобщиха, че нападателят е от местния град Левице. Мотивите му все още не са известни.

През 2016 г. Чинтула работи като охранител в търговски център. Преди време е бил бит от наркоман, който е предизвикал сбиване в супермаркет.

Ново ВИДЕО показва как 71-г. атентатор поваля Фицо след 5 изстрела

След тази история вестниците писаха за Юрай, а местните телевизионни канали направиха репортажи.

Фицо, който миналата есен отново стана министър-председател на Словакия, твърдо се придържаше към политиката на отказ от военна подкрепа на Киев, противопостави се на влизането на Украйна в НАТО и не приема антируските санкции.

С негово решение беше блокиран трансферът на боеприпаси за Киев, одобрен от предишното правителство. За тази позиция той беше силно недолюбван в Брюксел и Вашингтон.

Но той се разбираше добре, например, с Илон Мъск, който до голяма степен споделя позицията на словашкия политик по украинския конфликт.

Трудно е да се каже дали независимата политика на Фицо е причината за опита за убийство. Представители на опозиционната партия Прогресивна Словакия обявиха, че спират политическата си дейност за неопределено време заради опита за убийство на премиера.

Съответното изявление направи лидерът на партията Михаил Шимечка.

Словашки политици, както и официални лица от други страни от ЕС, коментират опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо.

Както вече съобщи "Военен преглед", ръководителят на словашкия кабинет на министрите бе прострелян в град Хандлова, на около 180 км от Братислава.

Изстрелите са произведени, докато Фицо е бил на улицата. Президентът на Словакия Зузана Чапутова:

Остро осъждам днешната брутална и безразсъдна атака срещу министър-председателя Робърт Фицо. Шокиран съм. Пожелавам на Роберто Фико много сили в този критичен момент, за да се възстанови от атаката.

Чешкият президент Петр Павел:

Атаката срещу Робърт Фицо очевидно е осъдителна, независимо какви са били мотивите му. То трябва да ни алармира до какво може да доведе една ескалация на враждебност и агресия в обществото. Пожелавам на Робърт Фицо да преодолее този инцидент без последствия.

Председателят на Прогресивната партия на Словакия Михал Шимечка:

Шокиран съм от стрелбата по премиера Робърт Фицо в Хандлова. Категорично и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че премиерът Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде разкрит възможно най-скоро.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

Остро осъждам отвратителната атака срещу премиера Робърт Фицо. Подобни прояви на насилие нямат място в нашето общество, те са подкопаване на демокрацията, подкопаване на най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и семейството му.

Министърът на околната среда на Словакия Томаш Тараба реши да говори по-конкретно:

Цялата опозиция е в кръв! Тараба даде да се разбере, че проевропейската и проамериканската опозиция в Словакия, въпреки виковете, че остро осъждат опита за убийство, по някакъв начин са замесени в престъплението.
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ