„Не мога да дишам! Моля те. Моля те!“. Това стене арестант, който тъкмо е бил задържан от полицията в Минеаполис. Униформеният е приковал към земята заподозрян за престъпление афроамериканец и го е натиснал с коляното си по врата.

Кадрите са записани от случайни минувачи. След осем минути в тази поза арестантът умира. ФБР вече разследва случая. Видеото пък се разпространява вече в интернет и предизвиква гневни коментари срещу униформените.

„Не мога да дишам! Моля те. Моля те!“. Това стене арестант, който тъкмо е бил задържан от полицията в Минеаполис. Униформеният е приковал към земята заподозрян за престъпление афроамериканец и го е натиснал с коляното си по врата. Кадрите са записани от случайни минувачи. След осем минути в тази поза арестантът умира. ФБР вече разследва случая.

Видеото пък се разпространява в интернет и предизвиква гневни коментари срещу униформените, които впоследствие бяха уволнени.

Кадрите са потресаващи. „Спираш дишането му. Носът му кърви!“, крещят хората, които стават свидетели на ареста. Служителят обаче не помръдва. След малко и арестуваният спира да мърда.

„Мъжът беше мъртъв още преди линейката да дойде. Те не го послушаха, че не може да диша“, разказа пред NBC News един от хората, заснели инцидента.

От полицията обаче са на друго мнение. Те твърдят, че жертвата Джордж Флойд, който е бил заподозрян за фалшифициране, е бил жив. Починал е по-късно в болницата. Освен това при ареста си е оказал съпротива.

„Всички видяхме ужасяващата смърт на Флойд. Той е задържан за леко престъпление и това му костваше живота. Колко още чернокожи трябра да бъдат избити от полицията?“, казва адвокат Бенджамин Кръмп, който ще представлява семейството на мъжа пред съда.