Общо 103 избирателни секции в 30 общини в Македония не бяха отворени днес до 9,30 ч. местно време поради непроходимостта на пътищата в резултат на падналия сняг.
Това съобщи Държавната избирателна комисия /ДИК/ в Скопие.“Става дума за около 12 000 избиратели или под един процент”, заяви на първата пресконференция говорителят на ДИК Александър Новаковски.
Снегът затрудни както доставянето на изборните материали, така и придвижването на членовете на избирателните комисии.
До 10 ч. местно време избирателната активност за президентските избори е 7,97 % или 110 580 гласоподаватели според данните, получени от 2 212 избирателни секции или 74,30 %, съобщи ДИК. За местните избори път активността на избирателите до същия час е била 7,96 %, предаде Макфакс. 

Днес гражданите на Македония избират президент за четвърти път, а за пети път кметове и общински съветници.
Общо 1 792 082 избиратели могат да гласуват в 2 976 избирателни секции за един от седемте кандидати за президент. Почти е сигурно, че никой от кандидатите няма да спечели необходимите 50 % плюс един глас още на първия тур.
Очакванията са, че до втория тур ще достигнат кандидатът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов и на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Любомир Фръчковски, но има вероятност до втория тур да достигне и Имер Селмани, бивш функционер на Демократичната партия на албанците /ДПА/, а сега лидер на Нова демокрация.
Наричат Селмани македонския Обама. Той има висок рейтинг, тъй като освен албанците го подкрепят и македонци, което досега не се е случвало, когато става дума за кандидати албанци.
Според анкети Георге Иванов има 25,4 % подкрепа, на второ място е Любомир Фръчковски – 12,7 %, а резултатите за Селмани са почти равни с тези на Фръчковски – 12,6 % подкрепа.
На втория тур на 5 април за държавен глава ще избран кандидатът, за който са подадени най-много бюлетини, като освен това се изисква 40 % избирателна активност, така че вторият тур да бъде признат за състоял се. 

Днешните избори в Македония се оценяват като поправителен демократичен тест за страната след многобройните случаи на насилие и нарушения на миналогодишните парламентарни избори. Сега изборите се провеждат при засилени мерки за сигурност.
Представителите на международната общност многократно заявиха, че провеждането на мирни и демократични избори е едно от ключовите условия за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.
/БЛИЦ