Севернокорейската ракета, чието изстрелване е планирано за началото на април, е забелязана на стартовата площадка на полигона Мусудан в североизточната част на КНДР. Тя е била заснета от американския Институт за наука и международна сигурност от спътници на компанията Digital Globe в неделя.
Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс почти не се съмнява, че под предлог, че ще изстреля търговски спътник, Пхенян се готви да проведе изпитание на балистична ракета, съобщи CNN. “Не знам някого на високо равнище в американското правителство, който да не е убеден, че това е само маскировка на разработката на междуконтинентална балистична ракета”, каза министърът по телевизия Fox вчера.
В събота Япония разгърна система за поразяване на балистични ракети в Японско море. Стандартните прехващачи Missile-3 също са оборудвани със системи за проследяване и навеждане Aegis. Трети кораб, оборудван с такава система, е напуснал базата си за предислоциране в Тихия океан, където, както се очаква, ще бъде извършено изстрелването на севернокорейската ракета, съобщи Ройтерс.
САЩ, смятани за най-близкия съюзник на Япония в сферата на сигурността, също изпращат днес два кораба с такава система, а също така средства за защита, от южнокорейското пристанище Бусан, заяви Робърт Гейтс в събота. Той посочи, че САЩ не се готвят да свалят ракетата, ако тя не се отклони към Хаваите. В такъв случай е възможно да има отговор от страна на САЩ, каза Гейтс.
Newsru припомня, че според западните страни и САЩ Пхенян се готви да изстреля прототип на балистична ракета със среден обсег “Тепходон-2”. Последните й изпитания бяха през юли 2006 г. Те приключиха без успех – ракетата летя само 40 секунди и се разпадна във въздуха. /БЛИЦ