Мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС ще започне да действа от вторник, 9 декември с “начален оперативен капацитет” и с “ключовата задача да укрепи върховенството на закона в Косово”, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана, предаде РТС.
Солана подчерта, че “мисията ЕУЛЕКС е разположена, за да помогне на Косово в напредъка към постигането на европейските стандарти в областта на полицията, правосъдието, митниците и службите за изтърпяване на наказания”.
От своя страна заместник държавният секретар на САЩ Даниел Фрийд заяви, че ЕУЛЕКС ще работи в рамките на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но няма да бъде неутрална по отношение на статута на Косово. “Неоснователни са спекулациите, че разполагането на мисията ЕУЛЕКС ще бъде увод към мълчалива подялба на Косово. Косово ще остане цяло”, каза Фрийд за радио “Свободна Европа”.

Обявяването на началото на работата на ЕУЛЕКС, най-амбициозната мисия на ЕС в неговата история, стана след 7-дневно отлагане поради демонстрациите в Прищина. В началната си фаза мисията ще наброява 1 300 международни официални представители, полицаи, прокурори, съдии и митничари. По-голямата част от мисията – около 750 души, са полицаи, които ще бъдат оперативни още от първия ден. В първоначалната фаза, макар и в по-малък обем, ЕУЛЕКС ще присъства и в северната част на Косово. /БЛИЦ