Диалогът и сътрудничеството между Русия и НАТО в бъдеще ще станат значително по-тесни, но Русия едва ли някога ще стане член на Алианса, заяви бившият генерален секретар на Пакта, сега върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.
“Убеден съм, че сътрудничеството между НАТО и Русия ще стане много по-тясно отколкото е днес. Но не мисля, че Русия някога ще стане член на НАТО”, каза Солана преди юбилейната среща на върха на Алианса в интервю за вестник “Хамбургер Абенблат”.
Говорейки за плановете на САЩ да разположи елементи от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Източна Европа /радар в Чехия и десет ракети-прехвачащи в Полша/, Солана отбеляза, че смята за възможно и Русия да бъде включена в създаването на такъм противоракетен щит. “Тази операция не е насочена срещу Русия. Става дума за държави, които могат да представляват заплаха за европейската територия. Аз съм за това Русия да бъде включена в създаването на системата за противоракетна отбрана. Това също е възможно”, каза Солана, пише РИА “Новости”. /БЛИЦ