Недвижимото имущество поевтинява в Италия. В същото време обаче все по-малко италианци купуват недвижима собственост. Така твърди изследване на United Business Holding. Според него е регистриран спад от 7% в цените на недвижимите имоти през първите шест месеца на годината, в сравнение със същия период на 2007 г.
Наблюдава се обаче и намаление от 15% в покупко-продажбите на имоти. Тази тенденция беше регистрирана още през първите три месеца на тази година, когато спадът в цените на имотите беше от 4,6%.

Същевременно се наблюдава стабилност в цените на новопостроените сгради, тъй като търсенето за тях е по-силно от предлагането.

В национален мащаб най-голям спад в цените на имотите е регистриран в Неапол и Палермо, където той е от 9%, в Рим - 8,3%, в Милано -8%. Следват ги Торино, Болоня, Генуа, Флоренция и Катания.

„След десет години на непрекъснато увеличение в цените на имотите, те трябваше най-после да започнат да спадат“, коментира пред италианските медии Алесандро Гизолфи, директор на отдела за анализи на UBH.

Според него от една страна се наблюдава влошаване на икономическата ситуация на италианските семейства, а от друга страна се регистрира и увеличаване на лихвите по кредитите. /ПронтоСофия