Специалист разказа какво не трябва да се яде преди ваксинацията срещу К-19
Плодовете също трябва да се третират с повишено внимание
Общопрактикуващият руски лекар и гастроентеролог Никита Харлов е обяснил какви промени трябва да се направят в хранителния режим преди ваксинация срещу COVID-19, за да се намали вероятността от странични ефекти, съобщават световните издания.
Важно е временно човек да се откаже от сладкото, тъй като високата кръвна захар прави ваксинацията по-трудно поносима, казал е той.
"Сладкото е табу преди ваксинация, защото кръвната захар ще е по-висока, а ако тя е по-висока, човек по-трудно ще се справи с ваксинацията", заявил Харлов.
Същото се отнася и за всички храни с високо съдържание на въглехидрати.
"Това се отнася за всички въглехидрати, дори и за несладките: картофите, овесената каша, хлябът също повишават нивата на кръвната захар", уточнява Никита Харлов.
Плодовете също трябва да се третират с повишено внимание преди ваксинация. Лекарят съветва да се намали приема на плодове наполовина. Според него най-вредно е да се ядат банани, грозде и дини малко преди и непосредствено след ваксинация. Единственото изключение са цитрусовите плодове. Лимонът, лаймът и грейпфрутът могат да се консумират, добавил е медикът.
Освен храните, които предизвикват високи нива на кръвната захар, трябва да се избягва и всичко, което може да предизвика алергии, казал е още лекарят.
"Не опитвайте нови храни, яжте само това, с което отдавна сте свикнали, чак до определена марка колбаси или мляко. Никакви експерименти, никакви трикове, нищо екзотично", подчертал е Харлов.
Той предупреждава, че преяждането също може да нанесе удар върху имунната система. По-добре е да направите промени в диетата си няколко дни преди ваксинацията и да се придържате към тях две седмици след това, докато се формира първоначалният имунен отговор, заключава Харлов.