Предварителен списък с победителите за наградите "Оскар" се появи в интернет. Организаторите на наградите го определиха като пълен фалшификат.
Според “документа” призът за най-добра актриса печели Кейт Уинслет за участието й в “Четецът” ( “The Reader”). Твърди се, че за най-добър филм на годината ще бъде обявен британският “Беднякът милионер” ( "Slumdog millionaire”). Лентата ще вземе и наградата за най-добър режисьор.
В списъка се посочва още, че статуетка за най-добър актьор ще отнесе Мики Рурк за “Кечистът” (“The Wrestler). Покойният Хийт Леджър грабва наградата за поддържаща мъжка роля за “Черния рицар”.
Според говорителя на Академията Лесли Ънгър става дума за фалшификат, а гласовете все още се броят. “Само двама души ще знаят пълния списък с победителите предварително, преди пликовете да бъдат отворени по време на церемонията”, подчертава той.
Разпространеният в интернет списък е с подписа на Сид Джанис, президент на Академията за филмово изкуство и наука, която организира церемонията. “Не са му съобщавани победителите и такъв списък изобщо не е съставян”, категоричен е Ънгър. /BBC