Нощните разходки по плаващите кейове на Кристо на езерото Изео, Италия, бяха забранени. Произведението на Кристо стана жертва на своя успех – за по-малко от пет дни, то бе посетено от 270 000 души, което доведе до неговото преждевременно износване.
Това накара властите да решат да затворят през нощта достъпа до плаващите кейове, съобщи БГНЕС.
 
„Плаващите кейове” са една пътека, дълга 4, 5 км, която свързва селището Сулцано с островите Монтизола и Св.Павел. Тя позволяваше на посетителите да „ходят по водата” и трябваше да бъде отворена денонощно и безплатно до 3 юли.
 
Невероятният приток на туристи обаче принуди властите с оглед на сигурността да затворят от полунощ до шест часа сутринта съоръжението за посетители. Решението бе взето с оглед поддръжката и почистването му, както и заради по-бързото му износване от предвиденото, заради което се налага подмяна на покритието на кейовете.
 
Още от началото на следобеда в събота ограничението от 11 000 души върху кейовете, представляващи полиетиленови кубове, свързани с 200 000 гигантски винтове, бе достигнато и се образува гигантска опашка от чакащи под палещото слънце хора.
 
Последвалите дъжд и вятър допълнително направиха съоръжението нестабилно и властите наредиха то да бъде освободено от посетителите. От понеделник, когато времето се оправи, посетителите се увеличиха, с което и случаите на здравословни проблеми заради горещините. Във вторник вече имаше организиран медицински пункт. Общо от събота 30 души е трябвало да бъдат хоспитализирани.