Стартът на първия подкрепян от Европейския съюз съдебен процес в град Косовска Митровица бе отложен заради група сърби, протестиращи срещу прилагането на законодателството на отцепилата се от Сърбия област.
Отлагането бе причинено от над 100 сръбски съдии, прокурори и други бивши служители на съдебната система, които блокираха входа на съда в етнически разделения град. Подкрепяните от Белград сърби отказват да признаят институциите на Косово, откакто етническото албанско мнозинство в провинцията обяви едностранно независимост от Сърбия преди година. Днес в Митровица сръбският съдия Никола Кабашич каза, че целта на протеста е била да се изяснят законите, по силата на които действа мисията на ЕС "ЕУЛЕКС".
“По наша информация "ЕУЛЕКС" е предложила делата да се провеждат в съд на т.нар. Република Косово,” каза Кабашич пред журналисти. По думите му сърбите искат въпросът да се реши в преговори между Белград, "ЕУЛЕКС" и ООН. Междувременно от "ЕУЛЕКС" заявиха, че “председателстващият съдия е решил да отложи процеса от опасения за сигурността”. Все още не е определена нова дата за започване на процеса за голям грабеж през 2007 г., в който са замесени двама сърби. /АФП