Сърбия отбеляза 18-годишнината от бомбардировките на НАТО с церемония в памет на жертвите, проведена в Гърделичката клисура – мястото, където през 1999 г. изтребители на Алианса поразиха пътнически влак. Същевременно в Косово изразиха благодарността си за военната намеса на организацията, предава Balkan Insight.
Няколкостотин граждани на Сърбия присъстваха на паметното мероприятие, което уважиха редица високопоставени политици. Сред тях бе и президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който положи венци в памет на загиналите.

В рамките на церемонията министър-председателят Александър Вучич обяви военната намеса на НАТО за "една от най-бруталните агресии във военната история".

"Сърбия днес е по-силна, отколкото бе в предишните години и десетилетия. Никога няма да позволим да се повтори агресия, на която няма да има ясен отговор", увери Вучич.

Премиерът подчерта, че Сърбия е избрала да има отношения на "уважение" с НАТО, но увери, че страната никога няма да поиска да стане член на Алианса.

Годишнината от бомбардировките на НАТО бе отбеляза в столицата Белград, а също и в редица други градове в страната, уточнява медията.