Министърът на труда и социалната политика на Сърбия Расим Ляич предупреди, че поради загубата на работата и недоволството от стъпките на правителство при разрешаване на последиците от икономическата криза гражданите може масово да излязат на улицата. Ляич каза, че в Сърбия може да избухне социален бунт, ако властта спешно не започне да се занимава с проблемите на обикновения човек.
Ляич заяви за сръбския вестник “Прес”, че недоволството сред гражданите е голямо, хората са все по-огорчени и не виждат никаква перспектива. Той допълни, че хората се страхуват най-вече да не изгубят работата си и това състояние сред народа може да бъде използвано от опозицията, която да предизвика социални безредици по улиците на градовете.
“Напрежението е голямо и аз много добре виждам това при разговорите си с обикновените хора. Да ви кажа, не помня отдавна да е имало подобно недоволство. С напредването на кризата мисля, че ще става още по-лошо. Хората се страхуват най-вече да не изгубят работата си. Боя се, че това ще става въпреки мерките, които предприема правителството за борба с икономическата криза. Никой не може със сигурност да предвиди колко души ще останат без работа. Засега уволненията са по-малко от прогнозираните и всеки месец средно по 3 000 души остават без работа”, каза Ляич.
Той посочи, че недоволството на гражданите е много по-силно в провинцията отколкото в Белград.
Синдикатите вече заявиха, че ще има протести. За днес е организирана среща на всички водещи синдикати в Сърбия, които ще подготвят отговор пред властите за планираните мерки срещу икономическата криза. Председателят на асоциацията на свободните и независимите синдикати Ранка Савич каза, че работниците ще излязат на улицата. “Можете да си представите какво е положението и колко са отчаяни работниците от планираните мерки на правителството на Сърбия, след като представители на всички синдикати се срещат днес за първи път, за да договорят съвместни действия. Вярвайте ми, чашата преля и излизаме на улицата”, каза Савич. /БЛИЦ