Всички икономически експерти, както и повечето международни медии са на мнение, че Сърбия е изправена пред стопански колапс. Този път обаче виновна е не само световната икономическа криза, посочва Дойче веле.
Сърбия е изправена пред стопански колапс. До голяма степен вътрешните дефицити в тази централна балканска държава са причина за срива на икономиката. Правителството в Белград се надява да сключи споразумение с МВФ и да получи заем в размер на 2,5 милиарда долара. Белградският вестник “Блиц” излезе с голямо заглавие на първа страница: "МВФ или банкрут".
Дори Сърбия да успее да изпълни строгите условия за икономии на МВФ и да получи така желаните финансови средства, този факт няма да разреши структурните проблеми на сръбската икономика, твърди един от водещите икономисти Стоян Стаменкович.
Кои са основните проблеми?
Според Стаменкович това са огромният дефицит в търговския баланс, завишените заплати в обществения сектор, скромният кредитен рейтинг /ББ-минус/, бюрокрацията, липсата на правна сигурност при недвижимата собственост, както и реституцията на национализираните по времето на комунизма къщи и парцели.
Всички в Сърбия окачествяват приватизацията от последните години като пълен неуспех. Приходите от нея са се влели в потреблението, а не в нови инвестиции, които биха могли да донесат икономически успехи след време. Малкото останали държавни предприятия като тези в енергийния сектор или телекомуникациите вече не струват и пукната пара вследствие на световната икономическа и финансова криза.
Това, което липсва на Сърбия, са т.нар. "инвестиции на зелено", които могат да осигурят на страната повече работни места и данъчни постъпления. През месец януари тази година данъчните постъпления са с една пета по-ниски в сравнение с същия период на миналата година. Индустриалното производство се е свило с една четвърт, така че не се очаква и подобряване на ситуацията с данъчните постъпления. Банковите сметки на почти 60 000 предприятия са блокирани поради дългове. Тъй като и местната валута динарът девалвира, трудовите възнаграждения също са се свили с една пета. Въпреки това правителството не се опитва да се пребори с тази ситуация.
Сръбското правителство дава лош пример
Министър-председателят Мирко Цветкович се опитва да внуши оптимизъм сред хората с уверенията, че пенсиите и заплатите са гарантирани. При това би трябвало да му е известно, че именно в тази сфера МВФ изисква строги икономии. И това е основна предпоставка за сключването на ново стенд-бай споразумение със Сърбия. Както съобщават сръбските медии, самото правителство дава най-лош пример в това отношение, като е увеличило броя на служителите в държавния апарат на 30 000 души, което представлява четворно увеличeние в сравнение с 2001 година.
Както прогнозират експерти от виенския Институт за международни икономически сравнения, дългосрочни стратегии в Сърбия се невъзможни, защото коалиционното правителство в Белград е толкова нестабилно, че не се знае дали утре ще съществува, да не говорим за месеци или години напред. Разнопосочните интереси на отделните коалиционни партньори могат всеки момент да доведат да падане на кабинета на Цветкович. /БЛИЦ