Сръбското правителство се надява да получи на 63-ата сесия на Общото събрание на ООН разрешение да започне оспорването на независимостта на Косово. Досега Косово е признато от 46 държави, включително САЩ и повечето страни от ЕС, се казва в материал на Дойче веле.
Започващата сесия на Общото събрание на ООН трябва да възложи на Международния съд в Хага проучването доколко признаването на Косово от редица западни държави е в съответствие с международното право. Засега обаче не е ясно дали трибуналът изобщо е способен да разреши този казус. За да може Сърбия да предяви иск за експертиза от страна на Международния съд, тя трябва да получи одобрението на сесията на Общото събрание на ООН. Професорът по международно право към Хумболтовия университет в Берлин Кристиан Томушат обаче се съмнява, че Белград ще се наеме с толкова сложна задача. "Мога да си представя, че много държави нямат никакъв интерес да поставят този въпрос пред Международния съд в Хага. Мисля също така, че Русия няма никакъв интерес подобни въпроси да се разглеждат пред съда с оглед на случилото се в Грузия." За Сърбия няма губещ резултат. Дори предложението на Белград да бъде спряно още по време на сесията на Общото събрание на ООН, сръбското правителство ще бъде печелившият, смята експертът по балкански въпроси Франц-Лотар Алтман. "За Сърбия това е ситуация, от която само може да се спечели. Тя може да каже пред населението, че е направила всичко възможно, но е било ясно, че страните, които вече са признали Косово, няма да отдръпнат това си признание. Тоест за Сърбия няма губещ резултат."
Ако обаче Международният трибунал получи задачата за експертиза, той вероятно ще приеме да я извърши, казва професор Томушат. "Когато сесията на Общото събрание на ООН искаше да знае повече за строежа на стената в Палестина, много държави приканваха съда в Хага да откаже тази задача, но той не отказа. Едва ли ще откаже и в настоящия случай." Нито ООН, нито Международният трибунал обаче могат да се изказват по въпроса дали някоя държава е суверенна или не. Според Франц-Лотар Алтман "признаването на независимост може да се случи само от отделните държави. Сесията на ООН може да реши коя страна да бъде приета в организацията. Трибуналът от своя страна се занимава само с въпроси, които имат общо с международното право." Франц-Лотар Алтман смята също така, че Косово и Грузия са твърде различни случаи, които не могат да бъдат сравнявани. "В Косово в продължение на години се полагаха усилия за мирно съвместно съществуване. Правителството беше принудено дори да изпълни наложените стандарти за малцинствата, което бе и абсолютно необходимо. Всичко това не се е случвало в Южна Осетия и Абхазия." /БЛИЦ