Иранският генерал Касем Сюлеймани е имал връзка с Балканите, написа сръбският в. "Курир".

Изданието от Белград, цитирайки източници от Сараево, публикува обширен материал. В статията пише, че убитият високопоставен военен е бил на два пъти в Босна и Херцеговина по време на войната през първата половина на 90-те години на миналото столетие.


Сюлеймани е пребивавал в балканската страна през 1993 и 1994 г. Той е минал през хърватското пристанище Плоче, а от адриатическия град е пристигнал до контролирани от мюсюлманите райони.

В град Зеница (Централна Босна) иранецът се е срещнал с тогавашния командир на местни мюсюлмански паравоенни формирования, а в момента - един от президентите на страната Шефик Джаферович.

Сръбският таблоид твърди, че мисията на Сюлеймани е имала за цел да провери бойната подготовка и тактическите умения на иранските военни.

"Първата група бойци от Корпуса на стражите на Ислямската революция от около 20 души е пристигнала в Босна и Херцеговина още в първите дни на конфликта (1992-1995 г.)", посочи още "Курир".

Медията цитира и думи на убития при американската военна операция в Ирак Сюлеймани на 3 януари 2020 г. "Аз съм там, където има заплаха за мюсюлманите", е казвал военният.

Босна и Херцеговина се управлява от трима президенти, представляващи най-големите етнически общности в страната  (мюсюлмани, сърби и хървати). Лидерите заемат постовете на ротационен принцип.