Съблюдаването на средиземноморската диета гарантира много по-висока протекция за организма. Тя намалява средно с 10% смъртността при многобройни хронични заболявания и патологии, като например болестта на Паркинсон и на Алцхаймер пише , като се позовава на изследване на учени от Университета във Флоренция и от университетската болница Careggi. Въпреки това обаче много от италианците не се придържат към средиземноморската диета, смятат изследователите.
За да стигнат до изводите си, учените са взели предвид хранителните навици на 1,5 милиона души, които са били наблюдавани от 3 до 15-годишната им възраст. След анализирането на данните се стигнало до извода, че децата, следващи строго правилата на средиземноморския режим на хранене, имат много по-добро здраве от останалите.
С 9% намалява смъртността при сърдечните заболявания, а с 13% - тази при болестта на Паркинсон и Алцхаймер. С 6% пък са по-малко случаите на тумори.
Средиземноморската диета предвижда обилно хранене с плодове, зеленчуци, сложни въглехидрати, зехтин, риба. По-малко трябва да се консумират месо, сирене и пакетирани храни. /БЛИЦ