Конституционният съд в Северен Рейн-Вестфалия реши, че местните избори в провинцията не могат да бъдат проведени на една и съща дата с тези за Европарламент на 7 юни. Материал на Бистра Узунова за Дойче веле за паралелите с българската дискусия.
Само за една година - от юни 2009 г. до май 2010 г., гражданите на Северен Рейн-Вестфалия би трябвало да застанат точно четири път пред избирателните урни - съответно за европейски, местни, парламентарни и провинциални избори. Искайки да намали изборните задължения на гражданите и да повиши мотивацията им, местното правителство беше поискало да слее два от изборите в един.
Юридическата аргументация
Неговата позиция обаче беше отхвърлена от провинциалния конституционен съд в Мюнстер с чисто юридическа аргументация. Ян Трайбе, научен сътрудник от университета Дюисбург-Есен, пояснява:
"Съдът се аргументира с това, че изтеглянето на местните избори на по-предна дата би оставило прекалено дълъг период от време между избирането през юни и поемането на функциите през октомври. В същото време идеята да се сливат избори, за да се пестят средства и да се повишава изборната активност, беше изрично подкрепена от съдиите.
Следователно става дума само за това как да се организира сливането на подобни избори. Нещо повече - съдиите дори препоръчаха на политиците да съкратят изборния мандат на местните органи на власт по такъв начин, че в бъдеще, например от 2014 година нататък изборите за Европейски парламент и за местни органи на властта винаги да могат да се провеждат едновременно."
Няма аргументи срещу изборите "2 в 1"
Според политолога срещу сливането на избори не съществуват принципни аргументи, освен от организационен характер. Те пък биха могли да бъдат уредени по административен път, следователно не са истинска пречка за организирането на избори "2 в 1". Какво обаче става с припокриването на мандатите на новоизбрани и все още действащи политици? Това не е ли аргумент в полза на отделното провеждане на изборите?
"Тази фаза на припокриване няма нищо общо със сливането на два избора в един ден, защото подобно припокриване съществува винаги при избори. При изборите за Бундестаг също има такъв период от няколко седмици. Следователно е редно този въпрос да се разглежда отделно от тематиката за сливането на дати за избори." /БЛИЦ