Сретен Йоцич, известен още като Йоца Амстердам, е прекарал нощта в полицейското управление в Белград, но не е дал показания по подозренията, че е участвал в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.
Адвокатът на Йоцич Зденко Томанович каза, че Йоцич не е пожелал да отговаря на въпросите на полицията, докато не бъде взето решение по неговата жалба срещу задържането му, което според защитата му е незаконно. “Според защитата Йоцич е арестуван вчера следобяд около 14,30 ч. в къщата в Дединье, когато полицията е влязла в дома му, което беше потвърдено и от официални представители на МВР, а решението за задържането му за 48 часа му е връчено едва снощи след 21 часа”, каза Томанович.
Тъй като по закон решението за задържане на заподозрян трябва да бъде връчено в срок от два часа от лишаването от свобода, Йоцич ще изчака решението по жалбата му, която е била връчена веднага след получаването на решението. Едва след това той ще говори пред полицията, каза неговият адвокат. Той не очаква това да стане днес.

След повече от пет часа обиск в къщата, в която живее Йоцич, спецчастите го отведоха в белградското МВР. Полицията влезе в къщата в 15 ч. местно време и излезе от нея малко преди 21 ч.
Б 92 научи, че наетата от Йоцич къща, която е собственост на вече покойния сръбски президент Слободан Милошевич, е била претърсена от пода до тавана. По думите на Томанович от къщата са изнесени документи, но той не знае съдържанието им.
Б 92 научи, че Хърватия не е поискала екстрадиране на Йоцич от Сърбия. /между другото сръбската конституция забранява предаването на сръбски граждани на други държави-бел.ред/
Говорителят на хърватската полиция Крунослав Боровец каза, че арестът на Йоцич е резултат от сътрудничеството между сръбската и хърватската полиция и прокуратура. “За нас този арест е очакван и той е резултат от информацията, получена по време на криминалното разследване в Загреб. На базата на тези данни се стига до основателното подозрение, че Сретен Йоцич е човекът, който е организирал убийството на Иво Пуканич и Нико Франич”, каза Боровец.
Б 92 припомня, че миналата седмица хърватски медии съобщиха за показанията на свидетел – сътрудник, който казал през полицията в Загреб, че убийството на Пуканич е било поръчано и организирано от Йоца Амстердам.
БЛИЦ припомня, че настоящият адвокат на Йоцич Зденко Томанович преди години беше адвокат на Слободан Милошевич до смъртта му по процеса, който се водеше срещу него пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.
Така че неминуемо се набива на очи “съвпадението” – най-опасният сърбин, както сръбските медии наричат Сретен Йоцич, използва един и същи адвокат с Милошевич, при това, докато живее под наем в къщата на Милошевич. /БЛИЦ