Ръководителят на украинската делегация в Тристранната контактна група по Донбас и първи президент на независима Украйна Леонид Кравчук (на 87 години), който дълго време беше под наблюдението на лекари в болница не може да диша самостоятелно и е включен на апаратна вентилация, пише украинското издание “Страна“, цитирано от Фокус.

Според информацията Кравчук е настанен в Кардиологичния център в Киев. Става ясно още, че лекарите не коментират здравословното състояние на първия украински президент, тъй като се твърди, че неговите близки забраняват да съобщават каквато и да е информация за здравето му.

Припомня се, че на 29 юни източници на "Страна" в кръга на бившия президент съобщиха, че на Леонид Кравчук е направена сърдечна операция в Киев.

По-късно тази информация беше потвърдена от неговия съветник Алексей Арестович. Той обаче отказа да разкрие подробности за здравето на Кравчук, позовавайки се на факта, че е помолен да не коментира този въпрос.

Преди това, на 28 юни, първият президент на независима Украйна пропусна церемониалното заседание на Върховната Рада, посветено на 25-годишнината от Деня на Конституцията.

Говорител на Кравчук заяви, че политикът не се чувства добре. Според нея здравословното състояние не позволява на Кравчук да присъства на събития и работа, освен това се съобщава, че лекарите са му забранили всякаква активност.

Два дни по-рано Оксана Сибирцева потвърди информацията, че ръководителят на украинската делегация към тристранната контактна група за разрешаване на ситуацията в Донбас е в реанимация от почти месец.

В същото време тя каза, че предвид възрастта на Леонид Кравчук (той е на 87 години), той се възстановява бавно, тъй като операцията е била много тежка.