Днес във Великобритания продължават преговорите за прекратяване на спонтанните стачки, които обхванаха енергийния сектор. Хиляди работници протестират срещу наемането на чужденци във времена на тежка икономическа криза.
Кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов посочва, че икономическото недоволство се превръща в сериозен политически проблем за правителството на Гордън Браун.
Неофициалните стачки започнаха миналата седмица, когато работници от петролна рафинерия в английското графство Линкъншър организираха трудов протест срещу наемането на чужденци. Собственикът на рафинерията, френската фирма „Тотал”, предостави строежа на нови мощности на италианска компания подизпълнител, която докара свои работници - италианци и португалци. „Да наемаш чужденци, когато толкова местни хора са безработни, е все едно да показваш червено на бик”, обясни действията на своите избиратели британската парламентаристка Шона Макайзък. Протестна вълна
„Специалистите са тук, в тази държава! Не трябва да ходите до Европа, за да докарвате хора за квалифицирана работа, когато имате експерти, които вършат това от години”, бе доводът, с който разгневените работници от Линкъншър аргументираха пред медиите своето недоволство.
Съвсем неочаквано, само за няколко дни, вълна от стачки обхвана още десетки рафинерии и електроцентрали. Хиляди работници, не само в Англия, но и в Шотландия и Уелс, излязоха на улицата, за да подкрепят колегите си. Въпреки призивите на властите към спокойствие и намесата на комисията за арбитраж, която започна преговори, стачните действия продължиха да се разрастват. В понеделник към протестите се присъединиха и работници от атомните централи в Селафийлд и Хейшъм.
Зад стачкуващите застанаха и трейдюнионите. Те се опасяват, че в условията на рецесия компаниите все по-често ще прибягват до наемането на чуждестранна работна ръка, която в повечето случаи е доста по-евтина. Освен това британският енергиен сектор се нуждае от спешна модернизация. Близо 60% от електроцентралите в Обединеното кралство трябва да бъдат обновени през следващите няколко години и профсъюзите искат тази работа да бъде свършена от местни работници. Засега обаче
правителството не се поддава на натиск.
Британският министър на икономиката Питър Манделсън заяви в парламента, че протекционизмът е най-сигурният начин сегашната рецесия да прерасне в депресия:
„Половината от нашия годишен износ, който е за 370 милиарда паунда, отива към ЕС. Половината от 315 милиарда вътрешни инвестиции идват от ЕС. Между три и три и половина милиона работни места в Обединеното кралство са пряко или косвено зависими от търговията ни с ЕС”, посочи Питър Манделсън.
Но неговата защита на свободното движение на хора и капитали в Евросъюза се възприема все по-трудно във Великобритания, където вече има около два милиона безработни.
Сегашните стачки в енергийния сектор придобиват и все по-ясно политическо измерение. Според протестиращите наемането на чуждестранни работници означава, че премиерът Гордън Браун не е спазил даденото преди повече от година обещание да създаде „британски работни места за британски работници”.
Браун, който в продължение на десет години беше успешен финансов министър, продължава да бъде смятан за политик, който е в състояние да изведе страната от кризата. Но бързината, с която британската енергетиката беше обхваната от стачки през последните дни, показва, че това доверие е вече на изчерпване. /БЛИЦ