Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс.

Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони.
 
Трима афганистански официални представители съобщили на Асошиейтед прес, че талибаните са навлезли в покрайнините на Кабул.

Талибаните уверяват, че не планират да превземат Кабул със сила, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Държавни служители панически напускат офисите си, американски хеликоптери започнаха да кацат в района на посолството на САЩ, докато талибаните затягаха обръча около столицата, описват ситуацията кореспонденти на агенцията на място.

Талибаните имат заповед да останат пред портите на Кабул и да не навлизат в града, заяви техният говорител Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес.
Жител на едно от столичните предградия заяви пред агенцията, че там има въоръжени талибани, но не се водят боеве.

В същото време стана ясно, че талибаните понастоящем контролират всички гранични контролно -пропускателни пунктове (ГКПП) на границата на Афганистан със съседните държави, съобщи телевизионният канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на афганистанските власти.

Според него "талибаните държат всички гранични пунктове на Афганистан със съседни страни". Той добави, че „единствената точка, свързваща територията на Афганистан с други държави, която остава под контрола на правителствените сили, е международното летище на столицата Кабул“.
  По-рано талибаните обявиха, че са поели контрола над големия граничен пункт Торхам на афгано-пакистанската граница. Пакистанското вътрешно министерство съобщи, че от своя страна е затворило напълно посочения контролно -пропускателен пункт, след като той е бил превзет от бунтовниците.

Освен това  бе съобщено, че талибаните са превзели без бой източния афганистански град Джалалабад и са си осигурили достъп до шосетата към Пакистан. Губернаторът на провинцията е предал града, за да предотврати жертви сред цивилното население. Служител от западна служба за сигурност потвърди падането на Джалалабад - последният голям град в Афганистан освен Кабул, който бе останал под контрола на централното правителство.