Премиерът Сергей Станишев е поискал България да бъде допусната до членство в подготвителния етап на еврозоната – т.нар. механизъм на валутните курсове ERM2. Пред журналисти след края на неформалната среща на върха за последиците от финансовата криза Станишев каза, че ще се прави по-активен маркетинг на страната ни, защото инвеститорите от различни държави по света нямат информация за бизнес възможностите, които предлага България, съобщи БНР.
България изпълнява голяма част от икономическите критерии от Маастрихт в по-висока степен от някои страни, които вече са в механизма и дори в еврозоната, подчерта Станишев след края на заседанието. Той припомни, че от общо пет критерия не покриваме само един – за инфлацията. Членството във валутния механизъм беше почти автоматично за първата десетка нови в ЕС, после се оказа че към България и Румъния има различни изисквания. Днес тази забележка на Станишев е останала без отговор, самият той каза че не очаква резултати веднага, но че България ще продължи да се стреми към този допълнителен стабилизиращ фактор.
Премиерът за пореден път заяви, че България не е директно засегната от финансовата криза и не търси подкрепа от международните институции, но допусна отлив на инвеститори, като резултат от признаците за рецесия в Европа. Той съобщи, че в следващите месеци ще се прави много по-активен маркетинг на България, защото на редица места по света не се знае нито какво е данъчното законодателство у нас, нито какви са цените и бизнес възможностите.
На дискусията Станишев се е обявил за по-координирана инвестиционна политика на евросъюза, предложил е и създаване на специална работна група ЕС-Съединени щати която да координира усилията за реформа на световните финансови институции. По повод постигнатата договореност за много по-строга регулация на различните финансови субекти той припомни, че това е нещо което се отстоява от европейската левица и че сега акцентът трябва да падне върху реалната икономика. Тя ще е тема и на следващата европейска среща на върха през декември.
Около необходимостта от обновяване на международната финансова система се обединиха държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз на приключилата днес неформална среща на върха в Брюксел, предаде правителствената информационна служба. Лидерите от ЕС подготвиха позициите на съюза за срещата на Г-20 на 15 ноември във Вашингтон.
ЕС се показа като световен лидер с предприетите нови инициативи и действия за преодоляване на последиците от международната финансова криза, подчерта министър-председателят пред българските медии след приключването на неформалния форум. Според него съюзът е реагирал адекватно в сравнение с мерките, предприети от Съединените щати.
Международният валутен фонд трябва да остане в архитектурата на международната финансова система, е подчертал българският премиер пред лидерите от ЕС. Той е представил и българското предложение да бъде създадена работна група между ЕС и САЩ, която да координира обновяването на международната финансова система. В този процес, изтъкна той, активно трябва да бъдат ангажирани и другите значими международни фактори, сред които е и Китай.
Очаква се на срещата на Г-20 във Вашингтон в средата на месеца да бъдат формулирани основните принципи на обновяване на международната финансова система, информира още премиерът. По думите му, на форума на високо равнище трябва да бъде поставен и въпросът за необходимостта от улавяне на рисковете и превантивни действия от страна на МВФ, които да ограничават рисковете от бъдещи кризи с подобен мащаб.
Възможността за създаване на общоевропейска агенция за кредитен рейтинг, както и за по-сериозни регулации във финансовата област са обсъдили още лидерите от ЕС. /БЛИЦ