Танковете Leopard 2, доставени от Запада на Киев, продължават все още да са нещо необичайно. Досега никой наистина не е виждал този тип оръжие в действие. Това обаче не е съвсем вярно, съобщават световни медии. 

В мрежата бяха открити редки кадри на Леопард 2, уцелен от руска ракета . Вижте какво е останало след попадението.

Тежкият немски танк Leopard 2, който бе приет на въоръжение в турската армия през 2018 г., бе успешно поразен от кюрдите със съветските противотанкови оръжия Fagot. 

Този мобилен комплекс, който се произвежда от 70-те години на миналия век, има способността да поразява цели на разстояние до 2 километра. Това е достатъчно разстояние, за да се нанесе съкрушителен удар.

Когато се описва бронята на Leopard 2, е прието да се казва, че в дизайна на немските танкове е използвана мощна тежка броня. 

Немско качество, метал с най-висока якост, активни защити - какви ли не чудеса се говорят за тези машини. 

Въпреки това дори инженерите на НАТО знаят една важна подробност: разположението на плочите на бронята на Leopard 2 не е много сполучливо и не защитава отсека за боеприпаси на танка. 

Дори допълнителните системи за защита не помагат. И което е по-важно, тази ахилесова пета на немското чудовище се намира точно в предната част на танка. 

Да бъде тя директно улучена не е никакъв проблем. Оказва се, че след удара снарядите на самия танк детонират. 

Всъщност съветският "Фагот" през 2018 г. е уцелил именно отсека за боеприпаси в предната част на танка.

Ако погледнете кадрите на това, което е останало от бойната машина, можете да стигнете до извода, че старият съветски комплекс просто е отворил Leopard 2 като консерва. 

Така че германските чудовища от украинската контраофанзива не са толкова страшни.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук