Кралицата на Великобритания Елизабет II излезе с обръщение преди Деня на общността, който се чества във Великобритания на втория понеделник през март., съобщава Ройтерс.

Обръщението на кралицата излезе в ефир няколко часа преди излъчването на интервюто на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл пред американската журналистка Опра Уинфри.

Кралицата, синът й принц Чарлз, съпругата му Камила, внукът на кралицата принц Уилям и съпругата му Кейт: всички основни официални членове на кралското семейство бяха в Уестминстърското абтство, за да вземат участие в емисията на британската телевизия, излъчена по Би Би Си в чест на Деня на Общността на нациите.

Тя бе излъчена часове преди интервюто на принц Хари и Меган Маркъл по американската телевизия Си Би Ес, в което Маркъл обвинява, според излъчени предварително кадри, Бъкингамския дворец, че "разпространява лъжи" във връзка с решението на двойката да се отдели от кралското семейство и да отиде да живее в Калифорния.

По-рано The Sunday Times, позовавайки се на източници, съобщи, че Бъкингамският дворец е разгледал изявленията на херцога и херцогинята на Съсекс в интервюто като "обявяване на война" на британското кралско семейство.

В обръщението си кралицата отбеляза "взаимна подкрепа", приятелство и единство в света по време на новата пандемия на коронавирус.

„Всички ние продължаваме да ценим подкрепата, огромния опит и знания, които носи съвместната работа, и се надявам да запазим това подновено чувство за близост и общност“, каза Елизабет II.

Кралицата носеше брошката, с която тя е била по време на своя меден месец, отдавайки по този начин почит на своя съпруг принц Филип, който продължава да е в болница след инфекциозно заболяване. 

Речта ѝ бе покрита с кадри от залата "Свети Георги" в Уиндозрския замък, в която се състоя сватбеното празненство на Хари и Меган. 

Фокусирайки се върху глобалното влияние на коронавируса, монархът говори за употребата на технология "която да размие границите и разделението" между хората и за значимостта хората да могат да се свързват едни с други във времената на К-19 кризата. 

Кралицата също похвали "безкористната готовност да се служи", видяна в рамките на Общността на нациите, особено на първата линия на борбата с вируса.