Британският физик Стивън Хокинг изложи нова теория, която кардинално променя досегашните представи за черните дупки. На научна конференция в Дъблин ученият заяви, че преди е грешал, твърдейки, че черните дупки унищожават всичко, което попада в тях. Сега Хокинг е убеден, че черните дупки могат да “изпускат” информация.
“Информационният парадокс на черните дупки” е една от главните загадки на съвременната астрофизика, пояснява Би Би Си и новото изследване на професор Хокинг вероятно ще помогне за разрешаването й. Теорията за черните дупки, изложена от Хокинг през 1975 г., е смятана за една от основните пробиви в тази област.
Досега Хокинг смяташе, че черната дупка е космически обект, повечето от свойствата на който не могат да бъдат установени /изключение представлява например масата/. Британският професор е установил, че след формирането черната дупка започва да губи от масата си, изпускайки “излъчване на Хокинг”, но се смяташе, че това излъчване има случаен характер и не дава информация за съдържанието на черната дупка.
Сега Хокинг е вече на мнение, че не всичко, което се намира в черната дупка, се губи завинаги за останалата част от Вселената. Съгласно законите на квантовата физика информацията не може да се изгуби напълно, посочва ученият. Досега той смяташе, че изключително високата гравитация на черната дупка по някакъв начин позволява да бъдат нарушавани квантовите закони.
“Разсъждавах над този проблем 30 години и сега намерих отговора”, твърди физикът. “Излъчването на Хокинг” все пак съдържа информация и по този начин черната дупка не създава принципен проблем за постигане на миналото и бъдещето.
Новата теория на Хоукинт лишава човечеството от надеждата, че черните дупки могат да бъдат използвани като “машина на времето” или “врата към други Вселени”. “Съжалявам, че трябва да разстройвам поклонниците на научната фантастика. Но ако попаднете в черна дупка, енергията на вашата маса ще се върне в нашата Вселена в променена форма”, отбелязва Хоукинг, предаде Newsru. /БЛИЦ