Повече от 600 семейства от Украйна в Англия или са обявени за бездомни, или са застрашени да останат без дом, съобщава Sky News. Според правителството общо 660 украински домакинства са изправени пред тази ситуация (данни към 3 юни). 480 от тях имат деца.

Цифрите не отразяват истинския мащаб, тъй като повече от една четвърт от местните власти не са предоставили данни.
Украинските семейства са били разселени, защото жилищата им са станали недостъпни или не  било възможно да се договорят за настаняването им.

„Огромното мнозинство от хората се настаняват добре, но в малка част от случаите, когато семействата или техният спонсор прекъсват отношенията, отговорността на властите е да гарантират, че семействата няма да останат без дом. Властите също могат да помогнат за намирането на нов спонсор“, каза говорител на правителството.

Повече от 77 200 украинци са пристигнали във Великобритания от началото на пълномащабната война. Те получават подкрепа по програмата Домове за Украйна.

Участниците получават право да останат в Обединеното кралство в продължение на 3 години, осигурява им се настаняване в Обединеното кралство за 6 месеца (това може да бъде или къщата на спонсора или самостоятелно жилище), както и социални помощи, достъп до здравни грижи, образование и право на работа във Великобритания.

Както УНИАН писа, по-рано Институтът за демография и социални изследвания съобщи, че 4,8 милиона души са напуснали от първия ден на пълномащабната война до 10 юни. През същия период в страната са влезли над 2 милиона граждани.

Тази цифра се различава рязко от данните на ООН. Те съобщават за около 6,5 милиона граждани, напуснали Украйна заради войната.


Превод: БЛИЦ